4 Eylül 2011 Pazar

Uzun bir aradan sonra kaldığımız yerden devam...Haydi bakalım.. RNA Virüsleri :)

RNA VİRÜSLERİ (taksonomi merakı için ayrıca başka bir web bağlantısı)

1. Picornaviridae : En küçük RNA virüsleridir. 25-30 nm büyüklüğünde, doğrusal tek iplikçikli, çıplak kapsidli, bölmesiz genoma sahip, artı sarmallı, ikozahedral simetrili RNA virüsleridir. Lipid çözücüleri dirençlidir. Picorna adı “pico küçük ve RNA içeren sözcüklerinden türetilmiştir. İnsanlarda ağır döküntülü enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı tarzında hastalık yapar. 4 cinstir: Enterovirüs, Rhinovirüs, Cardiovirüs, Aphtovirüslerdir. İnsan için önemli olan ilk ikisidir. Eşletilmeleri tamamen konak hücre sitoplazmasında gerçekleşir. Hücresel RNA sentezi baskılayıcılarına dirençlidir. Soyulmadan sonraki ilk biyokimyasal olay, + sarmallı RNA’dan protein sentezinin başlatılmasıdır. Viral proteinler tek bir poliprotein olarak okunurlar. Daha sonra bu poliprotein ayrı ayrı viral proteinlere parçalanır. Kapsitler stoplazmada bir araya gelir ve içleri doldurulur. Virionlar enfekte hücrenin parçalanmasıyla salınır. Polyovirüsler enterovirüs olmakla birlikte tüm dünyada yaygın olarak bulunur ve hijyen koşulları kötü olan ve nüfusu yoğun olan bölgelerde hızla yayılırlar. İnsanlar bilinen tek doğal konaklardır ve virüsler ancak seçilmiş primat hücrelerine absorbe olarak bu hücrelerde de çoğalabilirler. Dünyada diğer yaygın bir diğer virüs coxsackievirüs; aile içinde ve kapalı topluluklarda çok bulaşıcıdır. Ağız, burun içinden girerek yerel çoğalma gösterirler ve polyovirüslerde olduğu gibi çoğalırlar. Rhinovirüsler genellikle soğuk algınlığı olarak tanımlanan bir grup akut ateşsiz üst solunum yolu hastalığı ile ilişkilidir. 


Dayanıklılık açısından enterovirüslerden çok farklıdırlar. Bunlar düşük PH’da çok dayanıksız olup 3-5 pH düzeylerinde hemen inaktif olurlar. Alışılmamış biçimde 50oC’ye iyi bir şekilde dayanırlar ve sezyum klorit içinde, diğer picornavirüslerden daha yüksek bir buyandansiteye (sıvıların kaldırması; buoyancy force: kaldırma kuvveti) sahiptirler. Rhinovirüsler, çoğalma gösterdikleri primat tipine göre iki büyük gruba ayrılırlar.

-H grubu virüsler, başta birincil insan embriyo hücreleri olmak üzere, kısıtlı sayıda diploid hücre tipinde ve He-La hücrelerinin ( 1952' de isminin ilk harfleri H ve L olan Afro Amerikalı bir hastanın uterusunun baş bölgesinde oluşan kanserli dokudan yapılmış olan ve hala devam eden insan epitel hücreleri soyu. Detaylı bilgi için; http://www.madsci.org/posts/archives/may97/860431113.Cb.r.html http://scienceblogs.com/laelaps/2010/02/book_review_the_immortal_life.php )
-M grubu virüsler, birincil Rhesus maymun böbreği hücrelerinde, insan embriyonik böbrek hücrelerinde ve çeşitli sürekli insan hücrelerinde çoğalırlar ve sitopatik değişiklikler oluştururlar. 



Rhinovirüsler  çoğalmak için ve maksimal çoğalma göstermeleri ve birincil izolasyonları için 33oC’lik bir inkübasyon ısısına ihtiyaç duyarlar. Bu yönleriyle enterovirüslerden ayrılırlar. 37oC’lik üzerindeki dereceler eşletilme geç basamaklarından birini durdurur. İnsanlarda enfeksiyonlar solunum yolunda sınırlı kalmaktadır. Hastalık basit soğuk algınlığı semptomları gibi seyreder.


Picornaviridae görüldüğü gibi geniş bir aile bireyine sahip. Nasıl çoğalırdetay özellikleri nelerdir bunları daha ileride açıklayacağım. Şimdilik belirli makalelerle özellikle virüslerle ilgili güzel sitelerin de araştırmasını yaparak geniş bir perspektiften bakıp özet geçtim. Bu dediğim bilgileri kelimelere dağıtarak vermeyi uygun gördüm. Bu paragraftaki kelimelerin bağlı olduğu sitelerde kaybolabilirsiniz. Gelecek virüsümüz; Reoviridae ailesi. Virüs isimleri aileleri bireyleri akıl karıştırmasın internette her türlü bilgiye ulaşılabilir ancak doğruluğu saygın siteleri okuyarak anlaşılır burada vermeye çalıştığım bilgilerin hepsi çok özel ve bilgi dolu sitelerin karmasıdır. Uzun yılların birikimi ve araştırmasıdır. İyi okumalar....

NOT: makaleleri daha sonraki yazımda rapor şeklinde sunacağım için sadece virüslerin genel bilgilerini yazmakla yetindim. Sadece bunlar bile inanılmaz bilgi deposu. Sağlam bilgi temelleriyle ancak ve ancak katlar çıkılabilir. Sağlıkla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder