"Dünya atmosferinin ne kadar yükseğinde hala yaşayabilen organizmalar bulunabilir?"
Yaşam için hayati gereksinim duyulan zorunlulukların başında biz insanlar için nefes almak gelse de asıl nokta suyun varlığı ile yaşadığımız alanın uygunluğudur ki dünya atmosferinde çok şükür ki mevcutturlar. Bununla birlikte; mikroorganizmalara konaklık eden alanlar karbon, azot, fosfor ve çeşitli iz metalleri içermeli ki bu minik canlılar hücresel bileşenlerini sentezleyebilsin. Çevremizin, aynı zamanda bir miktar çeşitli yakıt formları sunarak bu devam eden aktivite için ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlaması zorunludur. (ayrıntılı bilgi burada).
Mikroorganizmalar yerin 1.7 mil (2.7 km) altında bulunmuş olsa da, atmosferden ne kadar yükseklikte yaşayabildikleri hala net değildir. Bununla birlikte 20-30,000 feet de (yaklaşık 6-8 km) uçaklar ile kuşların kazaları olmaktadır ve tahminen dikey atmosferik hareket ile 50.000 feete kadar (15 km) bir şekilde de mikroorganizmalar taşınabilir. İlginç olan, SOFIA projesinin belki de yörüngedeki yaşam süresinin araştırılmasındaki en yakın bilgilere ulaşabildiğinin gözlenmeye başlaması. SOFIA (the Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy),bir Boeing 747SP aircraft 2.5 metre yansıtıcı teleskop yerleştirilerek modifiye edilmiş ve bu onu dünyadaki en büyük astronomik hava gözlemcisi yapmıştır. Uçak yerden 41,000 feet yükseklikte ortalama bir hızla gitmektedir, aşağı kısımlarda atmosferce farklı bir şekilde absorbe edilen gelen infrared enerjisinin gözlemlenmesini sağlar (Daha ayrıntılı bilgi için SOFIA project ).
NOT: 1 Inch = 2.54 cm, 1 Feet = 30.48 cm, 1 Feet = 12 Inch
1 metre= 3.28083989501 feet, = 100 cm.
Son yıllarda yapılan en büyük keşiflerden biri olan UV ışınlarına dayanıklı yıldız tozlarından salındığı düşünülen dünyadışı bakteri türlerinin (makale burada.) ve birçok ilginç organizmanın birbir ortaya çıktığını düşünürsek görünüşe bakılırsa nereye gidersek gidelim yaşam bir şekilde devam ediyor ve daha zorlu koşullar bile nasılsa dünya dışı formların yaşama şansını arttırıyor (ayrıntılı bilgi burada.).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder