15 Eylül 2011 Perşembe

2.Reoviridae: Reoviridae; 65-80 nm büyüklüğünde, iki ikozahedral kapsid örtülü, zarfsız, parçalı, farklı çift sarmallı doğrusal RNA içeren virüslerdir. Virion için RNA’ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içerirler. Antijenik özellikleri benzemeyen altı cins içerir.

İlk kez solunum ve sindirim kanallarında saptanmış olmaları ve insanlarda hastalık yapmaları nedeniyle Respiratory-Enteric-Orphan (Solunumsal-Sindirimsel-Kimsesiz) sözcüklerinin birleştirilmesiyle isimlendirilmiştir. Reovirüslerde alışılmışın dışındaki çift sarmallı RNA yapıları yüzünden birbirinden çok farklı çoğalabilme özelliğine sahip üç sınıfa ayrılırlar. Eşletilmesi en çok çalışılan gruplardan biri olan Reovirüsler adsorbsiyon ve penetrasyondan sonra lizozomlar ile birleşir. Lizozomların proteolitik enzimleri kapsidlerin proteinlerini eriterek viral RNA’yı ortama bırakmadan subviral bir partikül oluşturur. Oluşturdukları subrival partikül, viral çekirdekten daha büyüktür. Virion RNA’sı mRNA görevi yapmaz ve tek sarmallı bir mRNA oluşturmak üzere kopyalanır. Bu işlem tamamen subviralpartikülün içinde olur. Bu partikül soyulma işlemi tamamlandıktan sonra lizozamda ayrılır ve mRNA çekirdek partikülünün içinde bulunan virionla ilişkili bir transkriptaz aracılığıyla yapılır. Yeni sentezlenmiş artı sarmallı RNA’ların yaklaşık %75’i poliribozomlarla birleşerek protein sentezinde kullanılırlar. Geri kalan artı sarmallı RNA, çift negatif sarmallı virion RNA’larına dönüştürülürler. Bu koruyucu ve eşi olmayan sentez mekanizması, çift sarmallı DNA sentezinin tam tersidir.


Orthoreovirüs, Orbivirüs ve Rotavirüs önemli cinsleridir. Orthoreovirüsler doğada yaygındır. Tüm memelilerde bunlara karşı antikor bulunur.

Rotavirüslerin tek bir immunolojik grubu vardır. Ama insan patojeni sıklıkla bebeklerde ishale neden olan bu virüslerdir. Enfeksiyon, bebeklerin hastane bakımına alınmasına neden olan ciddi hastalıkların neredeyse yarısından sorumludur. Özellikle sonbahar, kış aylarında yaygındır. (Aşağıdaki şekilde bir rotavirüsün genomuyla ilişkili yapısını görebiliriz.)

Orbivirüsler; Colorado Kene Ateşi Virüsü, insanda hastalık yapan tek cins virüstür. Birleşik Devletlerde ki tek kene kaynaklı viral hastalıktır. Özellikle Birleşik Devletlerin batı bölgesinde ortaya çıkar ve Dermacentor andersoni türü keneyle ilişkilidir.

Bir enfeksiyon öncesi ve sonrası rotavirüs. (değişik görseller için).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder